Opinie o Nas
Responsive layout
navigate_next
navigate_next

Rodzaje noży kuchennych. Jaki nóż wybrać do kuchni?

2 min. czytania

1

Nóż japoński, nóż masarski, a może nóż szefa kuchni? To zaledwie namiastka wśród ogromnej rodzajów noży do kuchni. I choć jest ich naprawdę wiele, to nadal większość z nas staje przed dylematem, którym z nich najlepiej pokroimy mięso, a którym warzywa czy też sery.

Nie wiesz, jakie noże kuchenne kupić? W dzisiejszym wpisie przedstawimy podstawowe rodzaje noży do krojenia oraz ich przeznaczenie.

Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni to najbardziej rozpoznawalny typ noża do krojenie, jednak tak naprawdę mało kto zna jego faktyczne przeznaczenie. Głównie ze względu na jego kształt wydaje nam się, że jest on uniwersalny, stąd też jest jednym z najczęściej kupowanych noży. Czy słusznie?

Faktycznie nóż szefa kuchni nadają się idealnie do szatkowania, siekania i krojenia różnych pokarmów. Pokroimy nim warzywa, owoce, zioła, mięso, sprawdzi się także przy filetowani ryb oraz plastrowaniu serów i wędlin.

Nóż uniwersalny

Nóż uniwersalny to mniejszy odpowiednik noża szefa kuchni. Jest krótszy i węższy, ale także sprawdzi się podczas podstawowych prac w kuchni tj. siekanie, krojenie, filetowanie i plastrowanie, a także jako nóż do smarowania pieczywa.

Nóż Santoku

Nóż Santoku to profesjonalny nóż do krojenia, pochodzący z Japonii. Wyróżnia się specyficznym kształtem, dzięki któremu jest niezwykle precyzyjny. Doskonale poszatkujemy nim owoce, warzywa czy też zioła, a także pokroimy mięso, rybę i sushi.

Nóż do filetowania

Nóż do filetowania posiada cienkie i specjalnie wyprofilowane ostrze, o dużej giętkości i elastyczności, dzięki temu za jego pomocą precyzyjnie oddzielimy mięso od kości lub ości. Sprawdzi się do filetowania ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, a także delikatnych części mięs.

Sprawdź naszą ofertę noży kuchennych!

Nóż do trybowania mięsa

Nóż do trybowania wyglądem przypomina nóż do filetowania, stąd też doskonale sprawdza się zarówno przy filetowaniu, jednak jego głównym przeznaczeniem jest oczyszczanie mięsa z włókien jak i kości.

Nóż rzeźnicki

Nóż rzeźnicki to ostry i precyzyjny nóż przeznaczony do krojenia i porcjowania mięsa, a także wykrawania włóknistych części wokół kości.

Tasak

Tasak to nóż o bardzo charakterystycznym kształcie, który służy do porcjowania i ćwiartowania mięsa. Za jego pomocą podzielimy tusze zwierzęce, pokroimy kości, a nawet rozbijemy poszczególne kawałki mięsa. Tasak sprawdza się także do siekania ziół i rozdrabniania.

Nóż do sera

Noże do sera posiadają wyprofilowany kształt, odpowiednio dostosowany do twardości sera. Przeznaczone do krojenia i plastrowania serów miękkich i pleśniowych zawierają specjalne otwory, które zapobiegają sklejaniu się plasterków. Dzięki nim sery miękkie pokroimy precyzyjnie i bez zgniecenia. Noże do serów twardych zazwyczaj mają trójkątny kształt ostrza i dłuższy trzonek.

Nóż do pizzy

Nóż do pizzy nazywany też radełkiem posiada okrągłe ostrze, dzięki którym wygodnie pokroimy pizzę. Jest on także doskonały do krojenia tart, czy też innych cienkich ciast, a nawet surowego ciasta na pierogi, makaron, czy też wypieki.

Akcesoria niezbędne do noży

Przy zakupie noży do kuchni warto od razu kupić ostrzałkę, gdyż jest to niezastąpiony gadżet, który bardzo ułatwia pracę – w końcu dobry nóż to ostry nóż. Dzięki dobrej ostrzałce w kilka sekund naostrzymy noże.

Jak oceniasz ten post?

0
0
0
0
1
Wyświetleń: 498

Zostaw swój komentarz