Opinie o Nas
Responsive layout
navigate_next
navigate_next

Sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe – świeże soki na odporność

5 min. czytania

0

Nadchodzi jesień, a wraz z nią – większe ryzyko przeziębień i infekcji. Aby skutecznie wzmocnić odporność organizmu, warto włączyć do codziennego menu świeże warzywa i owoce, na przykład w formie samodzielnie wyciskanych soków. Czym charakteryzują się sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe? Które z urządzeń najlepiej spełni Twoje potrzeby? Zapraszamy do lektury!

Z artykułu dowiesz się:

  • dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe,
  • jakie składniki świeżych soków służą wzmacnianiu odporności,
  • poznasz przepisy na świeże soki i zasady komponowania własnych receptur,
  • kiedy warto zdecydować się na sokowirówkę,
  • jakie zalety ma wyciskarka do cytrusów,
  • jak działa wyciskarka wolnoobrotowa i do czego wykorzystasz ją w kuchni.

Soki z wyciskarek i sokowirówek – bomby witaminowe

Do jedzenia warzyw i owoców nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dary natury są pełne witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym także układu odpornościowego. Jesienią i zimą jest to szczególnie istotne: w chłodnych miesiącach jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe, a wzmocniony odżywczą dietą organizm będzie skutecznie się przed nimi bronił.

Świeżo wyciskane soki dla wzmocnienia odporności

WHO rekomenduje spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Można podawać je w różnej postaci, w tym także w formie soku – jedna porcja to standardowa szklanka, czyli 200-250 ml. Najwięcej składników odżywczych zawierają świeżo wyciśnięte soki z sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej: tak przygotowany napój zachowuje większość witamin i minerałów, a ponadto nawadnia organizm, co również jest bardzo ważne w kontekście odporności i ogólnego samopoczucia.

W świeżo wyciskanych sokach łatwo przemycić produkty, które niekoniecznie lubimy, a które chcemy spożywać ze względu na ich dobroczynne właściwości. Wiele osób nie toleruje charakterystycznego smaku selera naciowego, nie przepada za jarmużem czy szpinakiem; wystarczy jednak wrzucić do sokowirówki laski selera i kawałki jabłka, a zielone liście przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową z orzeźwiającymi cytrusami i kremowym, słodkim bananem, by nielubiane smaki zyskały zupełnie nowy wymiar.

Składniki świeżo wyciskanych soków

Kluczowe dla działania układu odpornościowego składniki odżywcze to witaminy C, D, E i witaminy z grupy B, cynk, selen, magnez, żelazo. Produkty bogate w wymienione związki, które dobrze sprawdzają się jako składniki soków i koktajli, to między innymi:

  • owoce: jabłko, gruszka, pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut, mandarynka, kiwi, banan, ananas, owoce jagodowe
  • warzywa: burak, marchew, pietruszka (korzeń i natka), seler naciowy, papryka, pomidor, szpinak, jarmuż
  • przyprawy i dodatki: imbir, kurkuma, papryczka chilli, siemię i olej lniany, miód naturalny

Soki można wyciskać z pojedynczych składników lub tworzyć różnorodne kombinacje warzywno-owocowe. Wybór konkretnych receptur zależy od indywidualnego gustu i możliwości technicznych posiadanego urządzenia do wyciskania soku.

W poszukiwaniu ulubionych połączeń warto kierować się kilkoma uniwersalnymi wskazówkami:

    • najlepsze efekty osiągniemy łącząc kilka zróżnicowanych smaków, np. słodki (np. banan, marchew, ananas) z kwaśnym (np. jabłko, owoce cytrusowe);

    • nadmiar goryczy selera czy grejpfruta można zrównoważyć szczyptą soli i dodatkiem słodkiego owocu lub łyżeczki miodu;

    • zielone liście są dość neutralne w smaku, dlatego warto łączyć je z wyrazistymi dodatkami.

świeżo wyciskane soki - bomba witaminowa na odporność

Soki z sokowirówki lub wyciskarki – przykładowe przepisy:

  • grejpfrut + ananas
  • marchew + pomarańcza + imbir
  • jabłko + banan + pomarańcza
  • szpinak + ananas + cytryna + awokado
  • burak + marchewka + jabłko + pietruszka
  • seler naciowy + jabłko + pomarańcza + imbir + miód
  • papryka + pomarańcza + jabłko + kurkuma

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa – w czym robić soki?

Zarówno wyciskarki, jak i sokowirówki mają sporo zalet, a wybór optymalnego modelu zależy m.in. od kwoty przewidzianej na zakup, preferencji smakowych, czasu spędzanego w kuchni. Krótka charakterystyka obu urządzeń z pewnością pomoże Ci podjąć właściwą decyzję.

Sokowirówki – moc dobroci z cytrusów i warzyw korzeniowych

Sokowirówki są z reguły tańsze niż wyciskarki wolnoobrotowe – ale korzystna cena to dopiero pierwsza z ich zalet. Urządzenia tego typu najlepiej sprawdzają się do wyciskania twardych owoców i warzyw, takich jak jabłka, marchew, seler czy buraki, choć modele wyższej klasy świetnie radzą sobie także z niektórymi miękkimi produktami. Sokowirówki poleca się osobom zabieganym – łatwo ją umyć i opróżnić z pozostałości po wyciskaniu soku – oraz miłośnikom napojów klarownym, bardziej orzeźwiających, bo właśnie taki efekt można dzięki niej osiągnąć.

Wyciskarki do cytrusów – zdrowie na wyciągnięcie ręki

Szczególnie godne polecenia są sokowirówki z przystawką do wyciskania cytrusów, które są jednymi z najwartościowszych owoców pod kątem wzmacniania odporności. Jeśli dysponujesz niewielkim budżetem, trudno wygospodarować Ci miejsce na kuchennym blacie lub po prostu lubisz przede wszystkim soki z pomarańczy czy grejpfrutów, dobrą alternatywą będzie kompaktowa wyciskarka do cytrusów – znacznie tańsza, o podobnej wydajności pracy i umożliwiająca uzyskanie korzystnego dla zdrowia efektu.

Wyciskarki wolnoobrotowe – uniwersalność i zachowanie składników odżywczych

Decydując się na wyciskarkę wolnoobrotową praktycznie pozbywasz się ograniczeń co do rodzaju warzyw i owoców. Urządzenia tego typu działają niczym prasa – ich mechanizm składa się z komory tłoczącej oraz jednego lub kilku obrotowych ślimaków – dzięki czemu skutecznie przetwarzają każdy rodzaj produktów, w tym także drobne owoce jagodowe i zielone liście. Można przerabiać w nich nawet owoce takie, jak banan lub awokado, które właściwie nie zawierają soku: wystarczy wrzucać je do maszyny na przemian z twardszymi kawałkami, by uzyskać sporo wartości.

Wolne tłoczenie pozostawia w produkcie końcowym więcej miąższu, a co za tym idzie – więcej wartości odżywczych oraz korzystnego dla układu trawiennego błonnika. Wolne obroty wyciskarki nie nagrzewają ani nie napowietrzają warzyw i owoców, nie naruszają ich struktur komórkowych, co również przyczynia się do zachowania zawartych w nich witamin i minerałów. 

Soki z wyciskarek są mętne, bardziej treściwe, a więc i bardziej sycące; wiele modeli ma przy tym wymienne sita, umożliwiające regulację konsystencji napoju. Z tego względu wyciskarka wolnoobrotowa posłuży Ci także jako zamiennik blendera w przygotowaniu zielonych koktajli czy smoothies. Nowoczesne urządzenia umożliwiają ponadto przygotowanie mlek roślinnych, puree, sosów, obiadków dla dzieci sorbetów: wybierając wielofunkcyjną wyciskarkę jeszcze bardziej ułatwisz sobie zdrowe gotowanie ku wzmacnianiu odporności.

Jak oceniasz ten post?

0
0
0
1
1
Wyświetleń: 740

Zostaw swój komentarz