Dobry garnek do gotowania to podstawowy ekwipunek każdej kuchni. Wybór garnków jest obecnie ogromny, dzięki czemu możemy dobrać idealne garnki, zarówno pod kątem wyglądu, funkcjonalności, jak i wykonania.
Przed zakupem garnka lub całego kompletu warto poświęcić chwilę na wybór, gdyż jest to inwestycja na lata, która będzie miała wpływ na jakość przyrządzanych potraw i nasz komfort gotowania. Dziś, podpowiemy, czym kierować się przy wyborze idealnych garnków do gotowania.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie garnków od strony praktycznej?
Pierwszym kryterium jest oczywiście to, z jakiego rodzaju kuchenki korzystamy. W zależności od tego, czy jest to kuchenka gazowa, ceramiczna, czy indukcyjna dobieramy rodzaj garnków. Aktualnie coraz częściej można spotkać garnki, które posiadają uniwersalne zastosowanie i można w nich gotować na każdym z rodzajów płyt grzewczych. Posiadacze kuchenek indukcyjnych, powinni szczególnie zwracać uwagę na tę cechę, gdyż to właśnie ten rodzaj płyty wymaga zastosowania specjalnej powłoki dna garnka.
Kolejny ważny czynnik to pojemność. Wybór ten uzależniony jest od liczby domowników oraz objętości przygotowywanych przez nas potraw. Warto wybierać komplety, w których znajduje się jeden duży garnek, gdyż to właśnie jego brak przysparza najwięcej kłopotów w sytuacjach awaryjnych lub podczas przygotowywania domowych imprez.
Kupując garnki dobrze także zwrócić uwagę na ich aspekty praktyczne tj. jak możliwość mycia w zmywarce, wielkość uchwytów i materiał ich wykonania (nie powinny się nagrzewać), rodzaj pokrywek (szklane, z odprowadzaniem pary, z termometrem).
Jaki garnek najlepszy - materiał wykonania?
Tworzywo, z którego wykonane są garnki to częste kryterium wyboru. Do wyboru mamy popularne garnki ze stali nierdzewnej, garnki ceramiczne, aluminiowe, miedziane, żeliwne oraz szklane.
- Garnki ze stali nierdzewnej to jedne z najczęściej wybieranych garnków. Cechuje je duża wytrzymałość i trwałość na uszkodzenia, a przy tym są łatwe w utrzymaniu w czystości. Dobrze przewodzą ciepło i są odporne na działanie kwasów zawartych w żywności. Minusem garnków ze stali szlachetnej jest dosyć długie nagrzewania się, a także ryzyko zawartości niklu oraz metaliczny posmak przy zbyt długim przechowywaniu żywności.
- Garnki ceramiczne są uważane za jedno z najzdrowszych rozwiązań. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Korzystając z garnków ceramicznych, możemy gotować przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Minusem tego rodzaju garnków jest mała odporność na zarysowania i bardzo wysokie temperatury.
- Garnki aluminiowe w swojej podstawowej wersji mogą być szkodliwe dla zdrowia. W zetknięciu z kwaśnymi potrawami cząsteczki aluminium przedostają się do żywności. Stąd najlepszym rozwiązaniem są garnki z aluminium utlenionego. Utlenianie spowalnia przedostawanie się aluminium do potraw. Można także wybrać garnki aluminiowe z powłoką ceramiczną lub teflonową.
- Garnki miedziane cechują się dobrym i równomiernym przewodnictwem ciepła. Zazwyczaj wnętrze garnka pokryte jest powłoką ceramiczną. Ten rodzaj garnków wyróżnia się wyjątkowym wyglądem, a także odpornością na uszkodzenia. Minusem jest dosyć wysoka cena.
- Garnki żeliwne szybko nagrzewają się i długo utrzymują ciepło. Nie wydzielają szkodliwych substancji do pożywienia. Pozwalają przygotować potrawę bez tłuszczu, a także gotując na otwartym ogniu. Są odporne na uszkodzenia i zarysowania. Minusem może być fakt, iż wymagają odpowiedniej konserwacji i są dość ciężkie.
- Garnki szklane to dosyć nowa alternatywa dla tradycyjnych garnków do gotowania. Dużą zaletą garnków szklanych jest fakt, iż pozwalają zachować naturalny smak i aromat przygotowywanych potraw, a podczas gotowania do żywności nie przedostają się żadne szkodliwe substancje. Są one antybakteryjne i antyalergiczne. Minusem może być ich waga, a także ryzyko stłuczenia lub uszczerbienia oraz dosyć wysoka cena.
Jaki garnek wybrać - powłoki?
Powłoka pokrywająca garnek to kolejne istotne kryterium, które wpływa na przywieranie potraw, ich smak, a także na rozprowadzanie i utrzymanie ciepła. Do najpopularniejszych powłok należą garnki z powłoką marmurową, garnki emaliowane, garnki z powłoką teflonową oraz garnki z powłoką tytanową.
- Garnki z powłoką marmurową są bezpieczne dla zdrowia, gdyż pod wpływem ciepła nie wydzielają szkodliwych substancji. Dużym plusem jest możliwość gotowania i smażenia bez tłuszczu. Garnki marmurowe nie przywierają i są łatwe w czyszczeniu. Ich minusem jest podatność na zarysowania i przebarwienia.
- Garnki emaliowane są uważane za jedno z najzdrowszych i najbezpieczniejszych rozwiązań. Podczas gotowania emalia nie wchodzi w reakcje z żywnością, a także nie wydziela szkodliwych substancji. Można w nich bezpiecznie gotować i przechowywać żywność, bez obaw o zmianę smaku. Są one jednak podatne na zarysowania, stąd do gotowania zaleca się używanie drewnianych, plastikowych lub silikonowych akcesoriów do mieszania.
- Garnki z powłoką teflonową wzbudzają wiele kontrowersji. Z jednej strony teflon jest powłoką niesamowicie komfortową w gotowaniu, gdyż potrawy nie przywierają, a my możemy gotować bez tłuszczu. Z drugiej zaś wiele mówi się o jego szkodliwości. Teflon jest podatny na uszkodzenia, które mogą powodować, że do jedzenia przedostają się substancje szkodliwe. Stąd do gotowania należy używać przyrządów drewnianych, silikonowych lub plastikowych.
- Garnki tytanowe to kolejne zdrowe rozwiązanie. Powłoka tytanowa podczas gotowania nie wydziela substancji szkodliwych i nie wchodzi w reakcję z żywnością. Ten rodzaj garnków jest odporny na uszkodzenia i zarysowania, garnki z tytanu szybko się nagrzewają i dobrze utrzymują ciepło, są łatwe w czyszczeniu i nie przywierają.
Zostaw swój komentarz