Opinie o Nas
Responsive layout
navigate_next
navigate_next

Jak (i w czym) zaparzyć pyszną i aromatyczną kawę?

4 min. czytania

0

Aromatyczna i pachnąca kawa to rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranków. Kawa stawia na nogi, a jej pobudzająca moc jest nieoceniona podczas wielu godzin pracy. Mała czarna jest także stałym bywalcem spotkań towarzyskich i miłym uzupełnieniem deserów. Kawa jest po prostu niezastąpiona!

Warto wiedzieć, jak wydobyć z kawy najlepszy smak i aromat, aby w pełni cieszyć się z jej walorów. W tym celu niezbędny jest odpowiedni sprzęt do parzenia kawy oraz dobrej jakości ziarna. Co dalej? Zapraszamy do czytania!

Od czego zależy smak kawy?

Smak i aromat kawy zależy od dwóch czynników ziarna kawowego oraz sposobu, w jaki przyrządzimy kawę. Pod uwagę warto wziąć kraj pochodzenia oraz stopień palenia ziaren. Co ważne, kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem. Optymalna temperatura wody do przyrządzenia kawy wynosi 95-97°C.

Stopień palenia ziaren a smak kawy?

Stopień palenia kawy to bardzo ważna informacja, która powie nam wiele o smaku kawy. Naturalną cechą smaku kawy jest kwasowość, w zależności od stopnia palenia, będzie ona mniej lub bardziej wyczuwalna.

Kawy o najniższym stopniu palenia, czyli kawy jasne posiadają w smaku najwięcej  naturalnych nut, stąd też kwasowość jest w nich wyczuwalna najbardziej. Z kaw jasno palonych powinny zrezygnować osoby, które nie lubią kwaśnych nut smakowych w kawie. Są to kawy głównie o cytrusowych i owocowych nutach smakowych.

Kawy średnio palone, posiadają neutralny smak. Wyższy stopień palenia pozwala w większym stopniu pozbyć się kwasowości i jednocześnie wydobywa z kawy bardzo lubiane nuty smakowe - czekolady i orzechów.

Kawy mocno palone posiadają bardzo intensywny aromat, jednak są całkowicie pozbawione naturalnych nut smakowych. Stąd nie wyczujemy w nich kwaśnych nut smakowych, ale mocne nuty ciemnej czekolady i dymu.

Sprawdź naszą bogatą ofertę ekspresów!

Kraj pochodzenia kawy a smak?

Warto także wiedzieć, że na smak kawy wpływa także rejon uprawy. W kawach pochodzących z Afryki dominują nuty cytrusowe. Kawy z Ameryki Południowej posiadają głównie nuty czekoladowe i orzechowe - są one najbardziej uniwersalne w smaku. Z kolei kawa z Azji wyróżnia się oryginalnymi i zaskakującymi nutami smakowymi tj. nuty leśne czy ziemiste.

W czym parzyć kawę?

Wybór przyrządów i sprzętów do parzenia kawy jest ogromny. Wszystko zależy od metody. Do wyboru mamy tradycyjne metody przelewowe, z wykorzystaniem drippera, french pressu, czy też ekspresu przelewowego, a także metody wykorzystujące działanie ciśnienia, czyli kawiarki, syfony do parzenia oraz bardziej nowoczesne, czyli ekspresy ciśnieniowe. Oczywiście, pozostaje jeszcze najprostsza opcja -  wsypanie kawy do kubka i zalanie kawy gorącą wodą.

To, w jaki sposób będziemy przyrządzać kawę, zależy głównie od naszych oczekiwań smakowych, a także czasu, jaki chcemy poświęcić na przyrządzanie kawy oraz wygody samego przyrządzania. Każda z metod ma swoje plusy i minusy.

Od wielu lat ogromną popularnością cieszą się ekspresy do kawy. Głównie ze względu na komfort i możliwości, jakie daje ekspres.

Rodzaje ekspresów do kawy

Ekspres do kawy to najprostsza i najszybsza opcja przyrządzenia kawy. Obecnie na rynku można znaleźć wiele modeli ekspresów do kawy, różniących się formą parzenia kawy, a także ceną. Przyjrzyjmy się poszczególnym rodzajom ekspresów do kawy.

Ekspres przelewowy

Popularne ekspresy przelewowe są bardzo proste w obsłudze, a przy tym zdecydowanie tańsze niż ekspresy kolbowe czy ciśnieniowe. Parzenie kawy, jak wskazuje nazwa, odbywa się metodą przelewową. Ekspres posiada dzbanek, dzięki czemu jednorazowo możemy przyrządzić większa ilość napoju.

Ekspres przelewowy Bosch TKA8631

Minusem ekspresów przelewowych jest konieczność używania specjalnych filtrów do kawy, a także fakt, że możemy przyrządzić w nim jedynie kawę zmieloną. Więc albo rezygnujemy z bogatszego smaku i używamy kupionej już zmielonej kawy albo poświęcamy więcej czasu i sami mielimy kawę przed parzeniem.

Kawiarka

Kawiarka to najprostsza forma przyrządzania kawy w sposób ciśnieniowy. Z jej pomocą przygotujemy tradycyjną włoską kawę o mocnym aromacie. Kawiarka składa się z trzech części - dolnego pojemnika na wodę, sitka na kawę oraz górnego pojemnika na gotowy napój.

Podczas podgrzewania na kuchence (bądź przy użyciu kawiarki elektrycznej), ciśnienie wypycha wodę z dolnego pojemnika  przez sitko z kawą do górnego pojemnika. Cały proces trwa od 5 do 15 minut.

Wadą kawiarek jest dosyć pracochłonny proces przygotowywania kawy, a także czyszczenie samego urządzenia.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy to rozwiązanie dla osób, które lubią poświęcać czas na przygotowanie kawy. Przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym wymaga użycia kawy mielonej. Kawę należy umieścić w specjalnej kolbie, a następnie bardzo dokładnie ubić - ma to kluczowe znaczenie dla aromatu i smaku kawy. Przez kolbę z nieodpowiednio ubitą kawą, woda przeleje się zbyt szybko, a napar będzie mniej esencjonalny.

Ekspres kolbowy

Dla niektórych osób minusem ekspresów kolbowych może być czas, jaki trzeba przeznaczyć na przygotowanie kawy, a także oczyszczenie kolb. Po każdorazowym przygotowaniu napoju trzeba opróżnić kolbę z fusów.

Ekspres ciśnieniowy

Ekspresy ciśnieniowe to bardzo komfortowe i najszybsze rozwiązanie, które umożliwia przygotowanie ulubionej kawy jednym naciśnięciem.

Ekspres ciśnieniowy 4Swiss Roma A10 Home

Warto wybierać modele, które posiadają wbudowany młynek oraz pojemnik na mleko (np. Ekspres ciśnieniowy 4Swiss Roma A10 Home), dzięki temu kawa jest zawsze świeżo zmielona, a my mamy możliwość przyrządzenia różnych wariantów kawy z mlekiem np. latte czy cappuccino.

Ekspresy ciśnieniowe posiadają wiele przydatnych funkcji, które ułatwiają użytkowanie (np. samoczyszczenie i odkamienianie), są intuicyjne w obsłudze i znacznie przyspieszają proces przygotowania kawy. Jedynym minusem jest dosyć wysoka cena.

Jak oceniasz ten post?

0
0
0
0
0
Wyświetleń: 763

Zostaw swój komentarz