Przygotowywanie świeżych domowych soków cieszy się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrową dietę, a także chcących przemycić trochę witamin do jadłospisu najmłodszych. Domowa produkcja soku wymaga sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. To właśnie dzięki nim w domowym zaciszu możemy przyrządzić zdrowy sok, z dowolnie skomponowanym przez nas składem.
Wraz z modą na soki, pojawił się dylemat - co kupić sokowirówkę czy wyciskarkę? W krótkim poradniku podpowiemy, co wybrać i czym kierować się przy zakupie tych sprzętów.
Sokowirówka - wady i zalety?
Sokowirówki cieszą się dużą popularnością, głównie ze względu na swoją cenę. Są one dużo tańsze niż wyciskarki wolnoobrotowe, nie oznacza to jednak, że są gorszą alternatywą - wszystko zależy od naszych oczekiwań co do produktu finalnego, czyli soku.
Sok przygotowany za pomocą sokowirówki cechuje się klarowną i rzadką konsystencją. Wynika to mechanizmu wyciskania soku. Sokowirówka najpierw ściera wszystko na gładką masę, a następnie podczas wirowania siła odśrodkowa przeciska starty miąższ przez specjalne sito. W ten sposób ze startego miąższu odseparowuje się sam sok. Cały proces odbywa się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem sokowirówek.
Minusem sokowirówek są dość duże straty wartości odżywczych podczas przygotowywania soku. W trakcie działania sokowirówki sok jest napowietrzany, co powoduje utlenianie niektórych witamin, co więcej idealnie gładki sok nie zawiera tak dużo błonnika jak sok z wyciskarki.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie sokowirówki?
Decydując się na zakup sokowirówki, należy zwrócić uwagę głównie na moc silnika oraz jakość sita. Dobry silnik wpływa na efektywność sokowirówki i ilość wyciskanego soku - im wyższa moc silnika, tym szybciej wyciśniemy sok.
Druga ważna rzecz to sito. Na rynku jest kilka rodzajów sit, w tańszych modelach zazwyczaj można znaleźć sita plastikowe. Najlepszym wyborem są sokowirówki posiadające sita wykonane ze stali nierdzewnej, w postaci mikrosiatki. Cechuje je lepsza przepuszczalność, co przekłada się na większe ilości pozyskanego soku. Sita stalowe są także dużo trwalsze. Sito stalowe znajdziemy np. w Sokowirówce Bosch MES4000.
Zalety sokowirówek:
- sok jest wyciskany bardzo szybko
- jest klarowny
- w krótkim czasie można wycisnąć bardzo dużą ilość soku
Wady sokowirówek:
- sokowirówka nie wyciśnie soku z warzyw liściastych i ziół
- otrzymany sok nie jest tak wartościowy jak sok z wyciskarki
- sok nie nadaje się do dłuższego przechowywania
- wodnista konsystencja soku nie każdemu odpowiada
Wyciskarki do soków - wady i zalety.
Wyciskarka do soków to droższe, ale warte swojej ceny rozwiązanie. Wyciskarki pozwalają zachować znacznie więcej wartości odżywczych, a gotowy sok można przechowywać nawet do 70 godzin. Co więcej, za pomocą wyciskarki można przygotować mleko roślinne, a także wycisnąć sok z warzyw liściastych i ziół.
Działanie wyciskarki, jak wskazuje nazwa, opiera się na wyciskaniu soku poprzez siłę miażdżenia, z tym że jest to proces wolniejszy niż w przypadku sokowirówki. Dzięki temu proces napowietrzania soku nie jest aż tak duży i cenne witaminy nie utlenią się.
Wyciskanie soku odbywa się za pomocą specjalnego ślimaka (jednego lub dwóch). Ślimak z dużą siłą miażdży miąższ, a następnie sok jest silnie wyciskany i przecedzany przez sito do specjalnego pojemnika. Uzyskany w ten sposób sok jest gęsty i treściwy. Posiada dużo witamin i składników odżywczych, a także aktywnych enzymów, które nie ulegają zniszczeniu w procesie wyciskania.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie wyciskarki?
Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów wyciskarek do soków. Choć opierają się ona na tej samej zasadzie wyciskania soku, to różnią się budową i liczba ślimaków. Do wyboru mamy:
- wyciskarki jednoślimakowe
- wyciskarki poziome
- wyciskarki pionowe
- wyciskarki z ostrzami
- wyciskarki dwuślimakowe
Kupując wyciskarkę, podobnie jak w przypadku sokowirówki, zwracamy uwagę na moc silnika, a także jakość głównego narzędzia miażdżącego, w tym wypadku ślimaka. Warto wybierać wyciskarki o dużej mocy, zwłaszcza gdy w planach mamy wyciskanie soku z twardych warzyw lub produkcję mleka roślinnego np. z orzechów.
Warto również zwrócić uwagę na detale takie jak głośność pracy, czy też dodatkowe funkcje wyciskarki np. regulację gęstości soku.
Wiele osób ma dylemat, z której półki cenowej wybrać wyciskarkę. Ceny wyciskarek wahają się od kilkuset złotych do nawet kilku tysięcy. Droższe wyciskarki zazwyczaj mają więcej funkcji (np. samoczyszczenie), a także wydajniej wyciskają sok, który jest przez to bardziej esencjonalny i bogatszy w smaku.
Zalety wyciskarek do soków:
- wysoka jakość uzyskanego soku
- sok jest bogaty w witaminy, enzymy i inne wartości odżywcze
- za pomocą wyciskarki można przygotować sok z warzyw liściastych i ziół
- możliwość przygotowania mleka roślinnego
- sok nie utlenia się podczas wyciskania
- gotowy sok można przechowywać do 70 godzin
Wady wyciskarek do soków:
- dłuższy czas wyciskania soku
- niektóre wyciskarki mogą pracować bez przerwy tylko 30 minut
Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?
Wybór między sokowirówka a wyciskarką jest uzależniony głównie od tego, jaką konsystencję soków chcemy uzyskać i z czego będziemy je przygotowywać. Sokowirówka to dobry wybór, gdy zależy nam na czasie, lubimy rzadkie i klarowne soki, a także nie mamy w planach przyrządzania soków z warzywami liściastymi i ziołami.
Wyciskarka sprawdzi się, gdy zależy nam na wysokiej jakości odżywczej soków. Soki z wyciskarki są gęstsze i treściwsze. Co więcej, dzięki wyciskarce możemy uzyskać sok praktycznie z każdego warzywa, owocu czy też zioła. To także dobre rozwiązanie dla wegan, którzy chcą samodzielnie przyrządzać mleko roślinne.
Zostaw swój komentarz