Opinie o Nas
Responsive layout
navigate_next
navigate_next

Kuchenne sprzęty, w które warto zainwestować

3 min. czytania

3

Są sprzęty, które zawsze warto posiadać w swojej kuchni. Nie tylko ułatwiają przygotowywanie potraw, ale są także praktyczne i znajdują zastosowanie w wielu sytuacjach. Do naszego zestawienia wybraliśmy 5 kuchennych sprzętów, które zasługują na uwagę. Podpowiadamy, także w jakich sytuacjach można je wykorzystać.

Grille elektryczne

Grill elektryczny to zdrowszy odpowiednik tradycyjnego grilla. Sprawdzi się o każdej porze roku i w każdym miejscu - w ogródku, w domu, na balkonie i na tarasie. Co więcej, nie musi być wykorzystywany wyłącznie jako typowy grill.

Dzięki grillowi elektrycznemu nie tylko przyrządzimy zdrowe i smaczne dania mięsne, rybne lub warzywne, ale także potrawy kuchni włoskiej i meksykańskiej. Z pomocą grilla elektrycznego przygotujemy pyszne włoskie panini, czyli kanapkę podawana na ciepło, a także zapieczemy meksykańska tortillę lub quesadillas. Wszystko to bez szkodliwego dymu i nieprzyjemnego zapachu.

Opiekacze i gofrownice

Opiekacze i gofrownice to sprzęty, które cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w domach, gdzie są dzieci. Opiekacz pozwala przyrządzić pyszne zapiekane kanapki z serem, które uwielbia większość dzieci i dorosłych. Jest to szybka przekąska, która choć z pozoru niezdrowa, pozwala przemycić w posiłku wiele zdrowych produktów spożywczych. Zapiekać w opiekaczu można kanapki z bardzo urozmaiconym i bogatym składem, także z warzywami, a zwykłe pieczywo tostowe z powodzeniem można zastąpić zdrowszym, razowym pieczywem na zakwasie.

Pachnące gofry to z kolei wspomnienie dzieciństwa i smakołyk, który uwielbia praktycznie każdy. W tradycyjnej formie mogą stanowić szybki deser, w zdrowszej zaś z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej, dietetyczną przekąskę, która zastąpi pieczywo lub kaloryczny deser.

Suszarki do żywności

Suszarka do żywności to gadżet, który sprawdzi się nie tylko jesienią w porze grzybobrania, to także doskonałe rozwiązanie, gdy chcemy przyrządzić zdrowe domowe chipsy z warzyw lub owoców.

Wykorzystując suszarkę możemy także suszyć sezonowe zioła, warzywa i owoce, które wykorzystamy do potraw lub naparów jesienią i zimą. Co więcej, suszenie to proces, który głównie usuwa z produktów spożywczych wodę, a więc większość składników odżywczych i witamin powstaje nienaruszona.

Sprawdź, jakie produkty można suszyć:

  • Warzywa: pomidory, marchew, buraki, ogórki, cebulę, bakłażany, seler, cukinie, rzepa,  ziemniaki,  ogórki, kukurydza.
  • Owoce: śliwki, brzoskwinie, jabłka, morele, banany, gruszki, winogrona, kiwi, ananasy,, czereśnie, borówki,  jagody, truskawki, żurawinę, daktyle, figi.
  • Zioła i przyprawy: natkę pietruszki, kolendrę, oregano, bazylię, tymianek, miętę.
  • Grzyby: borowiki, podgrzybki, rydze, maślaki, opieńki, gąski, trufle, pieczarki.
  • Mięso: wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę.
  • Nabiał: jogurty i sery.

Młynki do kawy

Najlepsza kawa, to kawa która parzymy ze świeżo zmielonych ziaren - do tego niezbędny jest dobry młynek do kawy. Jednak młynek do kawy, świetnie sprawdza się także w mieleniu innych ziaren. Choć, teoretycznie nie powinno się w nim mielić nic innego niż ziarna kawy, aby niczym nie zakłócić smaku i aromatu napoju, to można go wykorzystać także do mielenia orzechów, czy też ziaren sezamu i słonecznika, a nawet cukru na cukier puder.

Roboty kuchenne

Roboty kuchenne to wielofunkcyjne urządzenia, które potrafią zastąpić wiele kuchennych sprzętów. Roboty kuchenne zastąpi mikser, blender, młynek, szatkownicę czy też krajalnicę. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na roboty, które pozwalają przygotować potrawy od A do Z, czyli tzw. termo roboty, z funkcją przyrządzania i gotowania potraw, w tym gotowania na parze, a nawet smażenia i pieczenia.

Jak oceniasz ten post?

0
0
0
0
0
Wyświetleń: 734

Zostaw swój komentarz