Lato i wakacje to czas, który wielu z nas kojarzy się określonymi smakami - orzeźwiających lodów, pysznych gofrów rodem z nadmorskich deptaków, świeżo wyciskanych soków, czy też przysmaków z grilla.
Jakiś czas temu pandemia mocno ograniczyła możliwość wyjazdów, zmuszając nas tym samym do ograniczonego korzystania z letnich aktywności, które na jakiś czas musiały przenieść się do domowego zacisza czy też ogródka lub działki.
Choć dziś powoli wszystko wraca do normy, podpowiemy jak samodzielnie, w domu przygotować przysmaki, które kojarzą nam się z letnimi wyjazdami.
Jak przygotować domowe lody?
Przygotowanie lodów w domu jest bardzo proste, jednak wymaga od nas dość sporego zaangażowania, ponieważ masę na lody po włożeniu do zamrażarki należy przemieszać mniej więcej co 30 minut. Dzięki temu po całkowitym zmrożeniu lody nie będą twarde jak kamień, ale przyjemnie puszyste i łatwe w nakładaniu.
Cały proces jest zdecydowanie łatwiejszy, gdy do domowej produkcji zimnego smakołyku wykorzystamy maszynkę do lodów. Maszynka do lodów przyspiesza i bardzo upraszcza cały proces przygotowania deseru. Posiada specjalne automatyczne mieszadło, które zwalnia nas z cyklicznego mieszania lodów, a sam proces mrożenia trwa zaledwie 30 minut.
Domowe lody są nie tylko znacznie zdrowsze, ale posiadają także nieporównywalnie lepszy smak od lodów sklepowych. Co więcej, sami decydujemy, z jakich składników wykonamy lody i nic nie stoi na przeszkodzie do eksperymentowania ze smakami. Za pomocą maszynki do lodów wykonamy tradycyjne lody na bazie słodkiej śmietanki, jogurtu, wegańskich odpowiedników nabiału, czy przecierów owocowych, a nawet soków.
Ekspresowy przepis na lody śmietankowe z maszynki:
- śmietanka 30% - 300 ml
- mleko 3,2 % - 300 ml
- cukier puder - 50 g
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Mocno schłodzoną śmietankę, mleko i cukier miksujemy przez chwilę na najwyższych obrotach, aż masa się napowietrza. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Chwilę miksujemy, a następnie przelewamy do maszynki do lodów.
Ponieważ jest to przepis bazowy, możemy dodać do masy także zmiksowane owoce lub rozpuszczoną czekoladę.
Idealnie chrupiące gofry, które zawsze się udają
Podstawą puszystych, a jednocześnie chrupiących gofrów jest dobra gofrownica i odpowiedni przepis. Do domowej produkcji gofrów najlepiej wybrać dużą gofrownicę, z dobrej jakości powłoką, dzięki której nasze gofry nie będą przywierać, a ich skórka będzie przyjemnie przypieczona. Ważna jest także moc gofrownicy, im wyższa, tym szybciej upieką się nasze gofry.
Przepis na chrupiące gofry:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do smarowania gofrownicy (np. olej)
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier łączymy z mlekiem, olejem i 2 żółtkami. Dokładnie miksujemy. 2 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy.
Gofrownice smarujemy tłuszczem i nagrzewamy. Wylewamy porcję ciasta do gofrownicy i pieczemy około 5 minut - w zależności od mocy gofrownicy.
Przysmaki z grilla
Włoskie panini, meksykańska quesadilla, czy też kebab na cienkim cieście lub burger to zaledwie nieliczne z wakacyjnych przysmaków, które możemy przygotować z użyciem grilla, lub znacznie szybciej i wygodniej wykorzystując opiekacz, lub grill elektryczny.
Opiekacze i grille elektryczne to sprzęty, które doskonale odnalazły się w street foodzie i mniejszych restauracjach i barach.
Przepisem, który przygotujemy bardzo szybko i w prosty sposób jest włoska kanapka na ciepło, czyli panini. Kanapkę możemy przygotować zarówno wykorzystując ciabattę, jak i zwykłą bułkę, chleb lub tortillę. Wnętrze kanapki zależy wyłącznie od naszych upodobań smakowych. W najprostszej wersji do kanapki możemy dodać szynkę (najlepiej włoską prosciutto), ser, sałatę, pomidory i oliwki. Złożoną kanapkę należy zapiec, do momentu aż skórka będzie chrupiąca.
Świeżo wyciskane soki.
Pyszne świeże soki to zdrowy przysmak, który powinien towarzyszyć nam cały rok, jednak latem zdecydowanie chętniej po nie sięgamy, zwłaszcza w wersji mocno schłodzonej lub z kawałkami lodu.
Do przygotowania orzeźwiającego soku potrzebujemy wolnoobrotowej wyciskarki do soków lub sokowirówki i dowolnych owoców. Posiadacze mocnych blenderów kielichowych mogą pójść dalej i z przygotowanego soku przygotować pyszne włoską granitę, czyli mrożony sok. Gotowy sok należy zamrozić, najlepiej w foremkach do lodu. Następnie zamrożony sok przekładamy do blendera kielichowego i blendujemy na masę przypominającą śnieg lub szron. Granita przygotowana z domowego soku jest zdrowa, orzeźwiająca i zdecydowanie smaczniejsza od tej, którą można spotkać na włoskich ulicach.
Zostaw swój komentarz