Opinie o Nas
Responsive layout
navigate_next
navigate_next

Kuchenki mikrofalowe - czy faktycznie szkodzą zdrowiu? Fakty i mity.

2 min. czytania

1

Kuchenka mikrofalowa to sprzęt, który można znaleźć dziś w większości domów. Wielofunkcyjne urządzenie swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości, z jaką podgrzewa potrawy, rozmraża, sterylizuje,  przygotowuje popcorn, a nawet ciasto (powstały specjalne przepisy na ciasta z mikrofali).

Mimo to, wiele osób nadal uważa mikrofalówki za urządzenie, które emituje fale szkodliwe dla zdrowia i pozbawia potrawy wartości odżywczych. Czy rzeczywiście tak jest? Dziś rozprawimy się z mitami na temat kuchenek mikrofalowych. Sprawdźcie sami!

Mit nr 1. Fale emitowane przez mikrofalówkę są szkodliwe dla ludzi.

Szkodliwość fal emitowanych przez kuchenki mikrofalowe jest przedmiotem wielu dyskusji. Faktem jest, że w bezpośrednim kontakcie fale te mogłyby negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, jednak używając mikrofalówek, nie mamy bezpośredniej styczności z emitowanymi falami elektromagnetycznymi. Mikrofalówki posiadają szereg zabezpieczeń, które uniemożliwiają falom wydostanie się poza urządzenie. Stąd, wbrew wielu sądom, nie musimy się obawiać, że stosowanie kuchenek mikrofalowych może grozić promieniowaniem lub zachorowaniem na raka i inne choroby.

Mit nr 2. Żywność przygotowywana w mikrofalówce traci wartości odżywcze.

Jest to fakt, jednak należy pamiętać, że każda obróbka termiczna pozbawia produkty spożywcze części składników odżywczych. Podobnie jak gotowanie, pieczenie, czy też smażenie, przygotowanie żywności mikrofali  w pewnym stopniu niszczy niektóre składniki odżywcze.

Mitem jest jednak często powtarzane twierdzenie, że kuchenka mikrofalowa całkowicie wyjaławia jedzenie z wartości odżywczych

Mit nr 3. Podczas używania mikrofalówki w żywności wytwarzają się szkodliwe substancje.

Nie ma żadnego naukowego potwierdzenia tezy, aby podczas właściwego użytkowania mikrofali w potrawach wytwarzały się substancje szkodliwe. Faktem jest, że podgrzewanie pokarmów w niewłaściwych naczyniach np. plastikowych opakowaniach, które nie są przeznaczone do używania w mikrofali, mogą wytworzyć się takie substancje.

Mit nr 4. Potrawy przygotowywane w kuchenkach mikrofalowych tracą smak.

Fale wytwarzana przez mikrofalówki nie mają wpływu na zmianę smaku potrawy. Mit ten ma swoje źródła w złej jakości gotowych potraw specjalnie przeznaczonych do przygotowania w mikrofali tj. popularne gotowe zestawy obiadowe w pudełku, czy też fast foody.

Podgrzewając domowe danie lub jedzenie z dobrej restauracji, nie musimy obawiać się o zmianę smaku. Choć warto mieć na uwadze, że inaczej będą smakować gotowane lub  podsmażane pierogi, a inaczej pierogi podgrzane w mikrofalówce.

Mit nr 5. Nie każde naczynie nadaje się do mikrofali.

Jest to prawdziwa informacja. Do użycia w mikrofali należy używać wyłącznie szklanych i ceramicznych naczyń, a w przypadku pojemników plastikowych, tylko tych ze specjalnym znakiem informujących, że nadają się one do stosowania w mikrofalówkach.

W kuchenkach mikrofalowych nie używamy naczyń metalowych i z polistyrenu. Pamiętamy także, aby nie podgrzewać potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub w foli aluminiowej.

Jak oceniasz ten post?

0
0
0
0
0
Wyświetleń: 487

Zostaw swój komentarz